Česká klasika, která nikdy neomrzí. Někdo má rád s tvarohem někdo s mákem a my s povidly. Pustila jsem se do nich netradičně v neděli navečer s myšlenkou, že v pondělí ráno nebudu muset mazat chleby – jen sáhnu po buchtě a svačina pro děti bude hotová. Buchet bylo 18. Do rána jich naštěstí zbylo 6. Takže se nasnídal i manžel. 🙂

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 100 g cukr krupice
  • 80 g másla
  • 20 g sádla
  • 2 žloutky
  • 1/4 l mléka
  • 5 g soli

Postup

Do mouky uděláme důlek a do něj vložíme droždí. Zalijeme vlažným mlékem, tak aby se droždí celé ponořilo. Přisypeme trochou cukru a přikryjeme utěrkou. Počkáme, až kvásek vzejde a přidáme zbytek cukru, rozměklé máslo a sádlo. Zamícháme. Pokud máme kuchyňský robot, začneme těsto za pomoci hnětače promíchávat. Postupně přiléváme mléko. Hněteme asi 10 minut. Když je těsto správně propracované, přikryjeme ho utěrkou a dáme na teplé místo kynout.

Spočítáme si kolik buchet se nám vejde do pekáče. (Např. do mého keramického pekáčku o rozměrech 20 x 32 cm se mi vejde 18 buchet – 3 na šířku a 6 na délku). Buchty jsou dost natěsno, po upečení budou vysoké. Těsto naporcujeme na požadovaný počet stejně velkých kusů těsta. Trochu zploštíme a doprostřed lžičkou naneseme švestková Dobrá povidla. Buchtu s povidly jemně, ale pevně zabalíme. Povidla nesmí z buchty unikat.

Každou buchtu ze všech stran pomastíme sádlem a vkládáme do pekáčku vymazaného také sádlem. Pečeme v předehřáté troubě  20–30 minutna 160°C. Upečené buchty necháme chvilku vychladnout, než je vyklopíme. Před konzumací zkuste nechat úplně vychladnout. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *